Bra att veta om du vill vi pressar dina äpplen och päron till must hos oss


Hur mycket äpplen / päron behöver jag ha?
10 kg äpplen eller päron ger ca 6-6,5 liter must. Detta kan dock variera beroende på sort och mognadsgrad.  Minimimängden äpplen att musta hos oss är 40 kg (ca 7 st 10 liters ämbar eller 2 fyllda bananlådor). Märk att literpriset hos oss blir billigare desto mera äpplen du mustar. 

När är äpplet moget?
Äpplet är moget att musta när det knispriga sköna ljudet härs när du tar en tugga. Bruna kärnor visar även att äpplet är moget. 

Vilka äpplen kan mustas och vilka inte?
Fallfrukt och äpplen som har skorv eller är fula i skalet men i övrigt i gott skick passar toppen till must. Tidiga äppelsorter som Transparante Blanche behöver dock oftast plockas direkt från trädet för att inte hinna bli för mjuka och övermognade. Mjuka och övermogna äppel ger mindre must och kan bli omöjliga att musta. Äpplen som är mögliga, ruttna eller övermogna skall du sortera bort.

Hur gör vi din must?
Vi tvättar alltid dina äpplen eller päron så att de är så rena som möjligt när de pressas. Äpplena krossas i småbitar för att underlätta mustningen och ge maximal must till dig. De krossade äpplena läggs i vår press och saften pressas i mjuk takt ut ur äppelmassan. 

Vad betyder pastörisering?
Musten värms upp till ca 80 grader, pastöriseras, innan den tappas i en s.k. ståpåse (pouch up bag på engelska). Det är en engångsförpackning utan kartong runt.  Musten står sig bra i en oöppnad påse i ett års tid. En öppnad förpackning står bra i kylen i 2-3 veckor.  Pastöriseringen är en varsam värmebehandling där smak och vitaminer bevaras.

Kan man låta bli att pastöriser?
Väljer du att vi inte pastöriserar musten så är hållbarheten 2-4- dagar i kylskåp i ett tätt kärl. Om musten inte pastöriseras kan den frysas och tinas upp då man önskar dricka den. Vill du ha  opastöriserad must från oss, så bör du ha med egna rena kärl som vi kan sätta musten i.

Vad betyer äkta äppelmust?
Äkta must, så som vi gör den, innehåller 100 % ren juice från frukten, inget annat! Musten filtreras inte och kan därför vara mer eller mindre grumlig beroende på äppelsort eller päronets kött. 

Hur länge kan jag förvara musten?
Pastöriserad must håller i ett års tid  i oöppnad förpackning om den förvaras svalt och mörkt. Då när du den längsta hållbarheten. I rumstemperatur sår sig musten ett par månader.  Öppnad förpackning förvaras gärna svalt och bör drickas upp inom en månad.


Vårt mål är att din must alltid ska bli ypperligt god, vitaminrik och hälsosam!

Vi mustar med kärlek! Välkommen till Liselunds Musteri!